کلامی چند به برنامهنویسهای جدید
ما واقعاً تلاش کردیم این کتاب رو تا جای ممکن برای هرکسی (با هر علمِ پیشینی) در دسترس قرار بدیم. مقایسه و اشاره به زبانهای دیگه رو به حداقل رسوندیم، و قول میدیم اگه جایی چیزی از هسکل رو با یه چیزی از یه زبانِ دیگه مقایسه کردیم، خودِ اون مقایسه برای درکِ هسکل مهم نیست – فقط یه کم مخلفات برای کَسانیه که اون یکی زبان رو میشناسن.
با همهی اینها، هر چقدر که در کتاب پیش میریم و تمرینها و پروژهها "واقعیتر" میشن، به ناچار لغات و مفاهیمی به کار میرن که توی این کتاب جایی برای توضیحشون نیست، ولی برنامهنویسها باهاشون آشنا اند. مثلاً شاید لازم باشه JSON رو خودتون از روی اینترنت یاد بگیرین (م. برای اکثر اینها مطالب فارسی هم پیدا میشه). بخشِ بعدیِ این معرفی به لغاتی اشاره داره که شاید نشناسین، ولی برنامهنویسها بلدن – نگران نشین. ما فکر میکنیم شما هم از خوندنشون چیزهایی یاد میگیرین، ولی حتی اگر هم چیزی متوجه نشدین، هیچ اشکالی نداره. این که از قبل همهی لغتهای این کتاب رو بلد نیستین، نشون از این نیست که نمیتونین هسکل یاد بگیرین: فقط نشون از اینه که هنوز همه چیز رو بلد نیستین، و در واقع همه همینطوراند، پس مشکلی نیست.
در طرفِ مقابل، این کتاب چیز زیادی از نحوهی کار با ترمینال و برنامههای ویرایش متن نمیگه. فرض بر اینه که تا حدی با ترمینال آشنایی دارین که کارهای سادهای مثلِ ساختِ پوشه یا باز کردنِ یه فایل رو بلدین. و با توجه به تنوعِ برنامههای ویرایش متن، برای هیچ کدوم آموزشی نذاشتیم.*
اگه خیلی تازهکارین و چیزی در موردِ برنامههای ویرایشِ متن نمیدونین، ما Atom رو پیشنهاد میکنیم. رایگان و متنباز و قابلِ تنظیم ِه. در طولِ نوشتن این کتاب، جولی از Sublime Text استفاده کرد و راضی بود، ولی مجانی نیست. کریس بیشترِ اوقات از Emacs استفاده میکنه؛ بین برنامهنویسها برنامهی خیلی محبوبیه، ولی یادگیریش یه کم زمان میبره. Vim هم یه برنامهی دیگهست که اون هم باز یادگیریش کمی زمانبره. اگه هیچ تجربهای با Emacs یا Vim ندارین، همون Sublime یا Atom گزینههای خوبیاند.
اگه کمک لازم داشتین یا دوست داشتین با برنامهنویسهای تابعیِ دیگه آشنا بشین، راههای زیادی وجود داره. کانالِ IRC روی Freenode به اسمِ #haskell-beginners
معلمهایی داره که خوشحال میشن کمکتون کنن، و آغوشِ بازی برای مسائلِ بخصوصی که میخواین حل کنین دارن.* کانالهای اِسلَک و سابرِدیتهایی هم هستن که هسکلنویسها اونجا جمع میشن. بلاگهای هسکلیِ خیلی زیادی هم وجود دارن، که خیلیهاشون رو در پانویسها و منابعِ پیشنهادیِ آخر فصلها معرفی کردیم. خیلی از خوانندههای این کتاب در سوئیفت و اِسکالا برنامه مینویسن، شاید بد نباشه به جامعههای اونها هم یه سَری بزنین.
Freenode IRC (مخففِ Internet Relay Chat)، شبکهای از کانالهای مکالمهی متنی ِه. شبکههای IRC ِدیگه، یا حتی پلتفورمهای چتِ دیگهای هم وجود دارن، ولی کانالهای IRC ِهسکل روی Freenode مکانهای محبوبی برای ملاقاتِ هسکلنویسها شدن. اگه به آشنایی با زیستگاهِ هسکلنویسها علاقه دارین، راههای زیادی برای دسترسی به Freenode IRC وجود داره، مثلِ Irssi و HexChat.